Capçelera

ETIOPIA

Idiomes

Parlar Amharic no és fàcil, però la Ethiopian Amharic Phrasebook de Lonely Planet ajuda. Treu el teu llibre enmig d’un poble o autobús i a practicar. A la foto es pot veure la sensació que crea un blanquet esforçant-se a parlar amhàric. 

Frases mes utilitzadas (per ells)
 
punto Faranji. Significa estranger, te la criden milers de nens i l’escoltaràs en moltes conversa-ciones que transcorrin a la teva al voltant, si, si, es refereixen a tu, jajaja La paraula que més escoltaràs amb molta diferència.
punto You-You. Al sud s’usa per a cridar la teva atenció, a més de faranji clar.
punto Father-mother-sister (brother). Una vegada més una forma de cridar la teva atenció, molt usada a les zones rurals del Sud.
Diccionari Anles-Amaric
 
punto One birr (Give me) Tristament és el cinquè país més pobre del món, i un blanc té diners, mooolts diners... Si et resulta violent donar efectiu per no-res, pots col·laborar de moltes formes, paga per treure’ls fotos, per servicis prestats, compra’ls material escolar, sabatilles (unes amb tires de plastic per caminar per roques costen 12 birr, menys de 1,5€)

Vocabulari bàsic. Qualsevol guia que compreu tindrà un petit glossari amb vocabulari que no vaig a repetir ara, aquí inclocuré només les 15 paraules o frases mes habituals.
Teanastëllën
  Hola
Awo
  Si
Ie
  No
Eshi 
  OK (en amáric no existeix la paraula gràcies)
Amesegënallo
  Mostra d'enorme gratitud
Sëmëh man no?
  Com et dius?
Sëmea Sandro no 
  Em dic Sandro
Algebanyëm
  No comprenc
Alga alle?
  Té una habitació / llit?
Bale hullet alga alle?
  Té una habitació doble amb dos llits?
Wuha / ambo
  Aigua mineral (Ambo es la marca mes coneguda)
Shai 
  Te
Buna
  Cafè
Dabbo
  Pa
Gebeya
  Mercat