Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ETIOPIA

Tribus i etnies

Amhara Amhara Amhara. Són el 24% de la població, i habiten al nord central de Etiòpia, regió de Amhara, a Addis Ababa. Sembla que cap a l’any 1500 A. de C., juntament amb l’actual poble tigre, era la població que va crear el poderós Imperi de Axum. El poble Amhara va gaudir durant segles, d’un estat privilegiat sota els successius emperadors. El seu idioma i la seva religió (església cristiana copta), durant segles van ser l’idioma i la religió oficials de l’Estat. Les eleccions del 7 de maig de 1995 va donar al trast amb el predomini amhara convertint-los en una minoria amb el consegüent efecte negatiu per als seus interessos polítics i econòmics.
Oromo OromoOromo. És el grup ètnic més gran d’Etiòpia, aproximadament el 54% de la població, assentat majoritàriament al sud del país. Està dividit en quatre grups principals. Els Wallaga, la majoria protestants que ocupen la part occidental del país Oromo. Els Tulama, oromos del nord, ocupen la zona de Shoa i mantenen la seva adhesió a l’església cristiana ortodoxa etíop i fins i tot parlen Amhàric. Els Arsi i Borana, Oromo del sud, musulmans i animistes amb un estil de vida semi nòmada. Finalment els Harage, viuen a Harar i Dawa i poblacions rurals dels voltants, són majoritàriament musulmans. La família Oromo està encapçalada per un pare autoritari que espera una obediència absoluta, tenen només una esposa i quants més fills i néts mes gran és el seu prestigi. Per altra banda, el sud d’Etiòpia no és uniforme ètnicament i molts no Oromo temen la dominació Oromo que suposaria la creació d’un estat oromo independent.
Tigrinya Tigrinya Tigrinya. Habiten principalment a les regions muntanyenques del centre-sud de Eritrea i nord d’Etiòpia, província de Tigray. L’idioma Tigrinya és descendent de l’antic idioma semita anomenat Ge’ez, llengua en l’actualitat utilitzada per l’església copta, encara que utilitzen per a l’escriptura l’alfabet amhàric. Segons les seves tradicions, descendeixen de l’antic regne de Saba, governat per Menelik I, fill del rei hebreu Salomó i la reina de Saba. Va ser el primer rei de la dinastia salomònica etíop, que crearia al segle I l’imperi Aksum, posterior Imperi de Abissínia i més tard Etiòpia, i que acabaria al 1974, amb la destitució de l’Emperador Haile Selassie. Es dediquen majoritàriament a l’agricultura, en una zona on plou un parell de mesos a l’any, i que aquesta cobert de cactus i altres fullatges típics de clima sec. Ser agricultor en aquestes condicions és alguna cosa molt dur.

 Tribus al Mago Valley
Encreuament de cultures en l’antiguitat, on diferents grups ètnics convergien, encara avui mes de 60 tribus viuen al sud del Omo Valley. Faré a continuació un ràpid recorregut pels quals vaig veure en el meu viatge.
Noi Bumi, atenció als tatuatges en relleu Ari. Mes de 100.000 segons un cens de 1984, habiten a la frontera nord del Mago Park. Tenen caps de bestiar, cavalls, rucs, mules, ovelles, cabres i pollastres. En les terres altes conreen blat, tef, sègol, pèsols, mongeta tendre, bananes i cafè. Són a més uns grans productors de mel.

Banna. Són uns 35.000 i formen part de la mateixa família que els hamer, amb qui comparteixen llengua i poden casar-se lliurement. Habiten la zona est del Mago Park. La guerra aquesta prohibida en aquesta tribu.

Bumi. Són uns 2.500 i viuen al nord dels mursi. Dedicats a l’agricultura i criança de bestiar, són coneguts per la seva afició a guerrejar, especialment amb els karo, hamer i surma. Es fa cicatrius per a embellir el seu cos, identitat tribal i destresa en la batalla. Usen petites puntes per a realçar els seus ulls i galtes. Les dones dibuixen cicatrius de formes geomètriques en el seu pit.
Noia Dassanetch Dassanetch. Són uns 36.000, dividits en vuit subgrups, que viuen al llarg de les riberes del llac Turkana, tant en la part etíop com a la kenyana. Combinen la ramaderia i l’agricultura, i completen la seva dieta amb una mica de pesca en temps de crisi. La terra, semiárida, és treballada per les dones, conreant sorgo, blat, cafè, etc. Els homes es dediquen al desenvolupament dels seus grans ramats de bestiar boví. Construeixen els seus habitatges amb estructures de branques que recobreixen de l’abundant papir existent al delta, de cuir o amb xapes de metall. Els joves d’ambdós sexes segueixen passant per la cerimònia de la circumcisió a pesar de que cada dia són més les dones que s’oposen a la mutilació sexual de les nenes.
Dorze. Són uns 4500 i ocupen una extensió de 30 km2 als voltants de Chencha. La seva activitat principal són els shama, unes túniques de colors amb dibuixos geomètrics, que es venen per tot el país. Els habitatges construïts amb bambú, són una de les característiques que els distingeix dels pobles veïns. Les habiten durant uns quaranta anys i transcorregut aquest temps les abandonen per a construir altra nova.
Noia Hamer, al mercat de Dimeka Hamer. Els hamer són una tribu agro-pastoril que ocupa les terres del sud-oest del Mago National Park properes a la frontera amb Kenya. Subsisteixen principalment del cultiu del sorgo, mill, verdures i una mica de tabac i cotó, així com ramats d’ovelles i cabres. Solen pintar el seu cos de molts colors i vestir munts de granadures. La seva cerimònia mes significativa és el "salt dels toros" que realitzen els joves al ’abandonar la pubertat. Dies abans de la cerimònia es distribueixen invitacions en forma de fulles d’herba seca nuades. La cerimònia dura tres dies, però el mes important és l’últim. Al capvespre trenta toros són alineats, el jove nu, corre cap a ells i salta sobre l’esquena del primer, llavors comença a córrer sobre els animals, al final de la línia es dóna la volta i realitza el camí en sentit contrari. Si l’iniciat cau és considerat un símbol de mala sort.
Guerrers Karo Karo. Són uns mil i viuen a la ribera est del Rio Omo. Solien tenir moltíssim bestiar, però van perdre gran part d’ell a causa de malalties, i llavors van tornar a l’agricultura. Molt units als hamer, comparteixen amb ells la llengua, a més de ramats i menjar. La voracitat de les abundants termites existents en la regió, els obliguen a reconstruir els seus habitatges diverses vegades a l’any. Decoren el seu cos amb guix, sovint imitant el motejat dels galls dindis reals, i realitzen mascares per a la cara amb guix, ferro i diversos minerals. Les dones es fan cicatrius al pit per a estar mes maques i desitjables per a l’home. L’home fa aquest tipus de sacrifici quan ha matat a un enemic o un animal perillós. La cicatriu es fa amb un ganivet o fulla d’afaitar i després és fregada amb cendres per a fer-la mes cridanera. Com per els hamer decorar el pèl amb argila grisa i ocre, i plomes d’estruç és símbol d’homenia i bravura.
Dona Mursi Mursi. Són uns cinc mil, principalment pastors que viuen entre l’estepa Tama en temporada de pluges i els pujols Mursi al nord-est del Omo Park en temporada seca. Tenen alguns cultius en les zones pròximes al riu Omo on l’abundància de mosca tse-tse fa impossible la supervivència del bestiar. També recol·lecten mel. Les dones duen plats d’argila als llavis. Durant la seva adolescència, les dones solteres perforen el seu llavi inferior i van expandint el forat durant el període d’un any aproximadament. Després s’insereix el disc d’argila cremada que expandeix encara mes el forat, que de vegades arriba a ser tan gran que el llavi penja per sota de la barbeta. La grandària del plat determina el dot de la núvia, un plat molt gran s’arriba a pagar amb cinquanta caps de bestiar. Algunes arriben a llevar-se les dents centrals per a albergar plats mes grans. Anualment, els joves solters Mursi solen participar en violents tornejos, en els quals proveïts de llargues vares, donga, posen a prova la seva força, el seu valor i la seva destresa, que tindran com recompensa l’admiració de les joves casaderes i el prestigi per a la comunitat de la regió del país Mursi d’on provingui el guanyador.
Sugerencia Enllaç d' interes. Mursi Online
Surma. La nació surma són uns 40.000, viuen del cafè, el blat de moro, la mel i la caça. Tenen fama de guerrers, segurament per la seva contínua recerca de zones de caça i pasturatge; i encara tenen algun que altre altercat amb els seus enemics naturals els Bumi. Tenen dues coincidències amb els mursi: les dones vesteixen plats als llavis i la lluita de bastons. En la lluita cada contendent esta armat amb un dur pal de fusta d’uns dos metres de llarg i un quilo de pes. En la posició d’atac, el pal és agafat per la base amb ambdues mans, l’esquerra sobre la dreta per a donar major agilitat i força. Cada jugador copeja al seu oponent amb el pal tantes vegades com li sigui possible, amb la intenció de derrocar-li i eliminar-lo del joc. És un joc per a solters, el guanyador és dut sobre una plataforma de pals, davant un grup de dones que esperen en l’exterior del rodo i que deuen decidir entre elles qui li demanarà al mosso en matrimoni. Participar a la lluita és considerat mes important que guanyar-la. Els homes pinten els seus cossos amb una combinació de guix i aigua abans de la lluita.

 Dies de mercat
Els mercats solen ser centre de reunió de les diferents ètnies de la zona, que acudeixen a ells a vendre els seus productes. Per que anar avui, si demà haurà mercat, el poble estarà mes animat, haurà mes transport public i podràs conèixer mes gent. 
Dorze
   Lunes y jueves
Chencha
   Martes y sábado
Konso
   Lunes y sábado
Dimeka
   Martes y sábado
Jinka
   Sábado
Key Afar
   Jueves
Turmi
   Lunes
Yabelo
   Sábado
Omorate
   Diario