Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ETIOPIA

Lalibela

Lalibela, " la Jerusalem Negra", " La Petra d’Àfrica", és una petita ciutat situada a 2500 mts d’altitud, on viuen 50.000 persones bàsicament de les almoines, una agricultura de subsistència i el turisme. A pesar de ser la primera destinació turística de Etiòpia, la ciutat roman increïblement ancorada en el passat, i fins fa només uns anys no hi havia electricitat ni aigua corrent, i avui dia encara no hi ha benzineres, farmàcies, ni bancs.
Sempre un somriure És famosa pel seu conjunt d’onze esglésies excavades en roca a banda i banda del riu Jordà, de finals segle XI i principis del XII, llaurades en pedra arenisca. La inapreciable ajuda dels àngels, que treballaven en les hores de foscor, va permetre acabar la construcció en tan sol vint-i-cinc anys. Hi ha més de 500 sacerdots i diacas i 200 monjos que, seguint les estrictes lleis del Levítico, dejunen 245 dies a l’any durant els quals només mengen un grapat de blat torrat. Múltiples llegendes envolten el seu origen. Una d’elles afirma que durant el seu exili a Jerusalem, el rei va tenir una visió que li va dur, ja de retorn a la seva pàtria, a construir una segona Jerusalem per al cristianisme copte. Fins i tot hi ha un rierol anomenat Jordán i una tomba de Abrahám.
Avui parada a Debre Tabor on repartien ajuda humanitària, la cua era enorme, segurament tot el poble i gents dels voltants. Malgrat tot la gent no perd el seu bon humor i la seva hospitalitat. Evidentment són els nens qui més gaudeixen amb la nostra presència, sobretot amb Lucio que els fa jocs diversos, carantonyes, reparteix xiclets (d’aquests americans allargats fa tres), els persegueix en pla el gat i el ratolí; i el pèl , aquest pèl tenyit de vermell és tot un esdeveniment per aquestes terres.
Allí hem agafat un desviament per a veure una església que es troba 200 km abans d’arribar a Lalibela, però de les mateixes característiques que les que allí veurem, excavada en roca, i que se suposa va ser construïda amb anterioritat. El cura que duia l’església era un home cec de 82 anys, nascut allí i que mai havia sortit dels voltants, al costat d’ell havia un nen pigall que probablement correrà una sort semblant. Yemrehama Kristos. Excavada a l’interior d’una cova, té l’exterior decorat amb panells de marbre blanc, sostre bellament pintat i una ossera amb més de tres-cents cossos. Entrada 50birr.
Esglesia St. Jordi (Bet Georgis)Sens dubte cal veure esglésies, dintre i fora de la ciutat. Les de fora estan molt amagades i es fa imprescindible un guia, a més d’un mitjà de transport, perquè a algunes no es pot arribar en mula per ser una mica allunyades. Llogar un guia oficial costa 150 birr (18€) al dia per a tres persones.
Tres elements són imprescindibles per veure les esglésies de dintre de la ciutat: el guia, el tiquet (100 birr) i el guardabotes que cuidarà les teves sabates mentre accedeixes a l’interior de les esglésies (10 birr 5 esglésies). A les esglésies s’accedeix descalçat, jo preferia fins i tot treure’m els mitjons, la humitat és molt alta i es xopen, és més higiènic i còmode descalç. Dintre de la ciutat de Lalibela estan dividides en dos grups, unes al nord i altres a l’est de la canalització d’aigua coneguda com riu Jordà.
Casa de Emmanuel, Bet Emmanuel Bet MaryamZona Nord
 • Bet Medhane Alem Casa del Redemptor del Món.
  L'església excavada en roca més gran del món.
 • Bet Maryam Casa de María.
 • Bet MeskelCapella de la Trinitat.
 • Bet Danaghel Casa de les Verges 
 • Bet Gologotha Casa del Gólgota 
 • Bet Debre Sinai Casa del Mont Sinaí 
 • Bet Giorgis Casa de Sant Jordi 
Zona Est
 • Bet Emmanuel Casa de Emmanuel
 • Bet Mercurious Casa de Sant Mercurious
 • Bet Abba Libanous Casa de Abba Libanous 
 • Bet Gabriel-Rufa'el Casa dels Arcángels
Amplia informació a : www.selamta.net

Esglesia Yemrehama Kristos Com arribar
Bus Llevat que tinguis el teu propi vehicle accedir per carretera pot ser una autèntic malson, l’autobús des de Woldia, a 120 km, triga set hores, i la carretera no sempre és practicable en estació de pluges. Avió La manera més fàcil és amb avió, diaris des de Bahar Donar i Gondar, uns 50$.

On dormir
 Hotel  Asheton Hotel. Net i cèntric. 60 birr amb bany privat. Seven Olives Hotel. Regentat per l’estat, és net i amb pàrquing. Diuen que esta sobre valorat. 24$.  Hotel  Jerusalem Hotel. Aquí ens varem allotjar, habitació doble amb balconada i dutxa amb aigua calenta, bé... més aviat temperada. Els llits bé, però poc espai per a deixar l’equipatge. El restaurant excel·lent. Situat als afores, es gaudeix d’una tranquil·litat absoluta, encara que no hi ha transport urbà fins al centre. 200 birr.