Capçelera

ETIOPIA

Transports

Carretera asfaltada Inesperado compañero de viaje Autobusos. És el mètode més barat i popular de transport, i la millor forma de conèixer el país i les seves gents. Encara que cal dir que és dur i incòmode. Els de llarg recorregut ( 250 km aprox.) surten sempre a les sis del matí, i la velocitat mitja sol ser de 30 km/h, i sol haver una parada per a esmorzar. Van literalment plens, solen superar en un 50% la seva capacitat màxima; i no surten fins que no estan complets, donant-se el cas que pugues fins a no sortir i haver d’esperar a l’endemà. No és cap exageració, el transport és escàs i cal rendibilitzar-lo. A més existeix el problema de no poder obrir les finestretes per que es creuen que els entren malalties, i llavors no és que es passi calor és que l’aire es vicia tant que es converteix en irrespirable. Estan convençuts que els corrents d’aire els han de constipar. Vesteixen samarreta, camisa damunt, americana o algun tipus de jaqueta, fins i tot he vist alguns amb pantalons de pana. 

Com agafar un autobús?
Aparèixer per l’estació mitja hora abans i deixar-vos veure. No obren portes fins a les sis, però si us veuen us faran passar i us deixaran un lloc preferencial per tan sols un parell de birrs. Si no, aconseguir seient pot ser molt complicat, en algunes estacions hi ha molta mes gent esperant de la qual pot pujar, quan s’obren les portes un autèntic devessall humana entra a tropell per a aconseguir plaça (com en les rebaixes d’uns grans magatzems), guiant-se pels crits dels xofers que anuncien les seves destinació (que per descomptat vosaltres no entendreu).
Minibuses.
Son vehicles urbans privats de color blau amb capacitat per a 15 persones, 1 o 2 birr per trajecte.
Alto para estirar las piernas, hacia Jinka Pick-ups i Land Cruiserparticulars, comuniquen alguns pobles on el transport públic entre ciutats escasseja, encara que el seu horari és molt erràtic i solen funcionar solament els dies de mercat. Circulen només quan estan plens, i cal compartir-los sovint amb mercaderia i animals de granja. Però són l’únic mitjà de transport en moltes zones.
Tren. Una vella i lenta línia fèrria uneix Addis Abeba amb Djibuti, passant per Nazret i Awash entre altres ciutats.
Gari, Wondo Genet Gari. Vehicle de transport usat en algunes ciutats del sud, consistent en un carretó arrosegat per un cavall. Caben dues persones mes el conductor. 5 birr trajecte de 15 minuts.

Barca.
A la majoria dels llacs es poden llogar barcasses privades que varien en funció del lloc. El preu és per la barcassa completa independentment de la gent que vagi a pujar. Preus: Llac Chamo, barca amb motor, 3hores, 4 persones, 100 birr cadascun; Llac Awasa, barca a rems, 3hores, 2 persones, 60 birr cadascun.
AvióEthiopian Airlines, que disposa de 58 oficines repartides per tot el món, esta considerada la millor companyia aèria d’Àfrica. El sud i nord del país esta cobert gairebé diàriament amb preus que oscil·len entre els 50$ i els 100$. Així que pot ser una bona idea fer un tram amb autobús i l’altre amb avió. És preferible reservar bitllets amb diversos dies d’antelació, ja que es poden fer tants canvis com es vulgui sense cost addicional. Important confirmar-los un dia abans.

A continuació algunes companyies que volen fins a Etiòpia: Egypt Air. Un dia d’escala a Cairo i dues a la volta. 600€, Ethiopian Airlines. Vola via Roma i Frankfurt, Alitalia. via Roma, Lufthansa. via Frankfurt, KLM. via Amsterdam Nairobi , Air Zaire, Saudia, Air Djibouti, Kenya Airways...