Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

ETIOPIA

Gondar

Situada a 50 km al nord del llac Tana i als peus de les Simien Mountains, a 2200 mts sobre el nivell del mar, Gondar, també coneguda com la "Camelot d’Àfrica" va ser la capital de Etiòpia des de la seva fundació al 1632 per l’Emperador Fasilidas, fins a 1886. La llegenda conta que l’Arcàngel San Gabriel es va apropar a l’Emperador Lebna Dangal i li va dir "Cerca i troba el lloc per a la nova capital, el nom de la qual deurà començar per G". Obedient, l’emperador i els seus successors van fundar Guzara i Gorgora. Però no va ser fins a mitjans del segle XVII que amb la fundació de Gondar el joc del arcàngel va ser finalment resolt. 
GondarAvui sens dubte ha estat el dia més mogut. Dos-cents quilòmetres més o menys separen Bahar Dar de Gondar. Però hem errat la ruta en un encreuament de camins, aquí no hi ha cartells ni senyals que t’indiquin la direcció a seguir, has de tenir la sort de trobar-te a algú al moment adequat per a preguntar-li quin camí prendre, i que ell sàpiga indicar-te bé. No ens hem adonat de la nostra pèrdua fins a una hora més tard com a mínim.  
En el camí de tornada, travessant un petit poblat de cases d’atovó on viurien unes 100 persones, hem atropellat (i matat) una ovella que a més ha provocat una burxada de la roda posterior esquerra. Perfecte... Immediatament s’ha muntat un gran follón, a la curiositat habitual per l’home blanc s’ha unit el fet de l’ovella. El pastor no apareixia per en lloc, així que un improvisat consell d’ancians, ha posat preu a l’ovella, 200 birr. Preu just segons Asfaw, pel que hem pagat sense queixar-nos.
Però ahhh! sorpresa, sobtadament apareix el pastor just quan ens anàvem, amb un mosqueig de mil dimonis, cridant com un energumen i queixant-se pels diners rebuts en pagament. I quan ens crèiem que havíem de tornar a començar i la discussió ja pujava de to, els ancians l’hi han dut a un costat i han fet valer les canes. Entre les negociacions, per descomptat, varem haver de canviar la roda.
 Banys de Fasiladas Recinte Reial. Abasta 75.000 m2 i inclou castells, palaus i cases, envoltats d’un alt mur de basalt. Una impressionant vila medieval enmig d’Àfrica. El més antic i espectacular és el Castell de Fasilidas, més enllà es troben la piscina, la Biblioteca de Yohannes (fill de Fasilidas), el Palau de Iyasus (fill de Yohannes), el cementiri amb les restes de l’emperador Dawit, la Lion House, on fins a l’any 1991 residien una parella de lleons etíops, estables, un bany turc, i per últim el Castell Mentewab (esposa de l’Emperador Dawit). 
Esglesia Debre Berhan Selassie Els banys de Fasiladas. Dos quilòmetres al nord-oest es troba aquest recés de pau i bellesa, presidit per dues torres de dues plantes. Una vegada a l’any la piscina era omplerta d’aigua, i després de ser beneïda es celebraven uns banys en honor al baptisme de Jesucrist al riu Jordà.
Església Debre Berhan Selassie. Dos quilòmetres al nord-est es troba l’església més famosa del país. Salvada d’un saqueig per un "oportú eixam", vuitanta caps alats de querubins etíops cobreixen tot el sostre, tots ells amb una expressió lleugerament diferent.
Gondar  Hotel  Belegez Pension. Hotel net i tranquil que no apareix a Lonely Planet, però que ens va recomanar un nen del carrer, i que va merèixer els dos birrs pagats per la informació. Les habitacions a peu de carrer, estil bungalow, envolten fent una U un ampli passadís central on es permet aparcar els cotxes. La nit que nosaltres varem passar allà hi havia un de l’ONU i un de Creu Roja. Un encantador noi sordmut fa de limpiabotes. Sense restaurant.
Avió Existeix un vol diari des de Addis Abeba. L’aeroport esta a 17 km de la ciutat. Bus Des de Bahar Dar hi ha bus diari per 15 birr, unes 5 hores.