Capçelera

ETIOPIA

Gastronomia

Cuinanat Injera La cuina etíop és exquisida i de preparació senzilla. Sens dubte hi ha quatre plats a destacar:

Injera. Base de pizza feta de tef, un cereal local, amb sabor avinagrat, és la base de tots els plats. Arrenca un tros amb la mà dreta, embolica el menjar servit damunt i a gaudir-la. Hi ha un abans i un després d’haver-la provat, t’ho garanteixo.
Dabo. Pa a l’estil europeu, substitut de la injera, encara que no sempre es troba.
Doro Wat. Pollastre (pota generalment) acompanyat d’ou dur, servit amb salsa picant feta de mantega, ceba i bitxo. Espectacular...
Kitfo. Carn de vedella o anyell picada, escalfada en una paella amb mantega i romaní, se serveix gairebé crua. Demana-la "betam leb leb" perquè quedi molt feta, o, "estil ‘faranji" i a més t’estalviaras el picant. Boníssim.
El peix és deliciós, es prepara normalment a la graella, encara que també es pot trobar amb salsa pi- cant o acompanyat de verdures o arròs. La sopa de peix és bona, però extremadament picant. A des- tacar també la llet i la mel (quarta productora del món). No deixis de provar el seu aromàtic cafè, i els seus sucs cent per cent naturals, alguns d’ells són tan espessos que cal prendre’ls amb cullera.
Ceremonia del Cafe Café. Els etíops són molt aficionats al cafè, i el consum intern és un dels mes alts del món. El cafè su- posa el 60% de les exportacions del país. L’arbust de el "cafè aràbiga", que suposa el 90% de la pro- ducció mundial de cafè, s’estén per les terres altes de Etiòpia, particularment per el sud-oest, a les zones conegudes com Kaffa (d’on prové el nom cafè), Wellwga, Illibur i Gamu Gofa. Creix de manera natural en altituds compreses entre 1500 i 1800 metres, on el nivell de pluges és l’adequat, les gelades extremadament rares, i a més els arbres del bosc donen des de migdia l’ombra adequada per a man- tenir la humitat de la terra. 

La cerimònia del cafè, és una forma tradicional d’hospitalitat. Els grans de cafè són torrats en una pae- lla sobre un braser vegetal, barrejant-se l’aroma amb el desprès per l’encens que ens acompanya tota la cerimònia. Després els grans són picats en un morter, i afegits a una cafetera negra d’estreta cane- lla on finalment l’aigua es dugués a ebullició. Se serveix en petites tasses sense rosteix i s’endolceix al gust.

 Receptas de cuina etiop (Receptes extretes de Cocina del Mundo)
Doro Wat Doro wat. (Estofat de pollastre). Tirar en una paella ceba tallada finament sense oli fins a quedar do- rades però no cremades moure-les constantment. Retirar. Afegir un doll d’oli, 1/2 culleradeta de guin- dilla Cayena, 1 culleradeta de pebre vermell, 1/2 culleradeta de pebre negre i 1/4 de culleradeta de gingebre, barrejar bé amb la ceba, i afegir una tassa d’aigua. Tallar el pollastre en trossos petits inclo- ent coll i budells en 2 tasses d’aigua, 1/4 de tassa de suc de llimona deixar el pollastre en aquesta pre- paració durant 10 minuts. Retirar el pollastre i tirar-lo amb la ceba, barrejar-lo tapar i coure a foc lent fins a la seva preparació. Afegir-li aigua si és necessari perquè quedi com estofat. Abans de servir afe- gir-li 8 ous durs pelats.
Kitfo, i rotllos de Injera Injera (pa). Combinar 1 tassa de blat moro, 1 tassa de galetes mòltes i 1 ou, afegir 1 cullera d’oli, i d’una a dues tasses d’aigua per a obtenir una consistència. En un recipient a foc lent i uniforme tirar una cullerada d’oli i espargir-la per tota la paella. Ara amb aquesta massa tirar-la en el recipient tipus doll, d’una en una amb un diàmetre de 10 centímetres començant de fora cap a dintre i d’esquerra a dreta, tan aviat com bombollegi uniformement retirar el pa. Continuar l’operació fins a acabar la barre- ja. Preparar el forn a 325C° introduir el pa durant un minut aproximadament fins a quedar sec per so- *bre del pa però que no es cremi, Apilar-les una damunt de l’altra i llest el pa de taula.
Desdejuni, ous regirats especiados amb dabo (pa) Kitfo (filet cru, o saltejat). Tallar 750 grams de carn de vedella en trossos petits, fondre dues unces de mantega afegir-li 1/4 de culleradeta de guindilla Cayena, 1/4 culleradeta de pebre vermell, una cullera- deta de sal i remoure fermament. Remoure bé. Servir immediatament. No cuinar-lo. En cas de que no us agradi cru llavors saltejar per 5 minuts i moure constantment. Tej (vi amb mel). Una ampolla de vi que no sigui dolç ni sec, una ampolla d’aigua i 4 culleres de mel, refredar i servir.