Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

SUD-EST ASIATIC

Cambotja, informació general

Mapa Angkor BAttambang Kratie Kompong Cham Pursat Phnom Penh Nom oficial Regne de Cambotja
Superficie 181.040 km2
Fronteres Sud-est asiàtic , fronterer amb el Golf de Tailàndia, entre Tailàndia, Vietnam i Laos.
Població 13.124.764
Capital Phnom Penh
Ètnies Khmer 90%, Vietnamites 5%, Xinesos 1%, altres 4%
Religió Theravada Buddhist 95%, altres 5%
Idioma Khmer (oficial) 95%, Francès, angles
Moneda Riel (khr) 1 Eur = 4,888 Khr (2 de juny de 2004). No hi ha monedes en circulació, només bitllets.  Imatges dels billets.
Hora Oficial GMT +7 hores
Forma de Gobern Democràcia multipartidista sota una monarquia constitucional establerta al setembre de 1993.
Bandera  Bandera Cambotja   Tres línies horitzontals, blava (superior), vermella (doble ample) i blava amb un temple de tres torres representant Angkor Wat contornejat en negre al centre de la banda vermella.
Geografía Terra d’aiguamolls i boscos dominats pel riu Mekong i el llac Tonle Sap.
Flora i Fauna És un país ric en meravelles naturals que inclou algunes espècies de plantes i animals encara per documentar, pel que s’ha creat un extensa xarxa de 23 parcs naturals que abasten un total de 3,4 milions d’hectàrees. El mes accessible per al turisme és el de Kirirom en la província de Kompong Speu. Gran part de la selva que envolta Tonle Sap i el riu Mekong roman encara verge.
Clima Tropical. Plujós en l’estació del monsó entre juny i octubre, amb temperatures mitges de 32º. Estació seca i freda de novembre a febrer, entre 17º i 27º; i estació seca i càlida de març a maig, entre 29º i 38º. Poca variació estacional de la temperatura.
Requisits de entrada Totes les nacionalitats excepte els malais requereixen visat per a entrar a Cambotja, que pot obtenir-se als aeroports de Siem Reap i Phnom Penh, i en els següents llocs fronterers terrestres: Bavet (Cambodja-Vietnam), Kham Sam Nor (Cambodja-Vietnam), Koh Rorka (Cambodja-Vietnam), Cham Yiem (Cambodia-Tailandia) , Poipet (Cambodja-Tailandia) i O’Smach (Cambodia-Tailandia). 20$, valgut per a 30 trenta dies. Mes informació en Serveis Consulars del Ministerio de Asuntos Exteriores.
Festes Oficials 1 de Gener, Any nou. 14-16 Abril, Any Nou cambotja. 25 de Maig, Royal Ploughing Ceremony. 29 Maig, Visa Bochea, naixement de Budha. 24-26 d’Octubre, Pchum Ben Day, Festival de les Ànimes. 30 d’octubre, Natalici de la seva Majestat Norodom Sihanouk. 7-9 de Novembre, Festival de l’Aigua. Finals de desembre, mitja marató de Angkor Wat.
Salut Beure quantitat d’aigua (existeix aigua embotellada a tot arreu) i usar un repel·lent de mosquits. Vacunes recomanades: febre tifoidea, hepatitis A i B, tètanus i tractament contra la malària. Encefalitis japonesa per a estades superiors a trenta dies.
Comunicacions Correu. Esta centralitzat a Phnom Penh, així, enviar cartes des de províncies té un recarreg d’enviament a la capital. A Europa triguen al voltant d’una setmana i costa uns 2000 riels. Telèfons. La majoria de ciutats disposen d’Oficines de Telecomunicacions per a trucades internacionals (3$ minut). En Phnom Penh existeixen també cabines publiques que funcionen amb targetes d’entre 2$ i 50$. Accés Internet. Hi ha internet cafès en gairebé totes les grans ciutats, entre 1$ i 3$ hora.
Costos Cambotja és un país extremadament barat en comparació d’Europa, encara que mes car que Laos o Vietnam. 15$ diaris ens permeten dormir en habitació doble amb bany i ventilador (fins i tot aire condicionat de vegades), menjar bé tres vegades al dia i prendre’ns alguna cervesa en una terraçeta, a més del transport. En Phonm Penh cal afegir 10$ al pressupost si es vol accedir a hotels decents. El mes car, comparativament parlant, és l’alcohol i el transport.
Electricitat 220 V / 50 Hz. Endolls rodons de dos forats. En llocs remots els talls de corrent són freqüents, encara que la majoria d’hotels i restaurants ho supleixen amb generadors.
Bugaderia Disponible en tots els hotels i albergs. Generalment per 500 riels la peça.
Seguretat Cambotja és un país relativament segur per a viatjar, sobretot comparant-lo amb deu anys endarrere. La situació és molt similar a la de la resta del sud-est asiàtic on un turista no és un objectiu prioritari. Cura amb els carteristes i amb sortir de nit per determinades zones de Phonm Penh. També es parla d’inseguretat i bandidatge en algunes carreteres poc transitades i apartades, millor informar-se abans. En algunes hi ha controls militars que en molts casos cobren "un peatge", que sol anar a càrrec del conductor del bus o pick up.
Minas Antipersones

¡¡ Peligro, minas !!
Els nombrosos conflictes dels últims 30 anys han fet de Cambotja un dels països amb mes mines antipersones i bombes per explotar (UXO UnExploded Ordenance) del món. Mes de 6.400 pobles estan contaminats, provocant entre 60 i 70 víctimes civils cada mes, el 17% moren i un 25% sofreixen amputacions. El 61% de les zones UXO es troben a les províncies del nord: Battambang, Banteay Meanchey, Oddar Meanchey, Preah Vihear, i Pailin. Els incidents amb mines solen ser en zones boscoses (56%), camins (12%), arrossars (8%), muntanyes, rius o prats (15%), i pobles (5%). Els incidents amb UXO solen ser en pobles (40%), arrossars (15%), prop de rius (14%) i boscos (14%).
En un país on el 85% de la població viu directa o indirectament de l’agricultura, la contaminació per mines terrestres i UXOs, és el seu major fre al creixement econòmic. Els accidents solen ocórrer al trepitjar una mina durant els treballs al camp, o manipulant algun UXO. La tercera part són nens de zones rurals, ja que un UXO pot ser tan petit com una pilota de tennis, ideal per a jugar o donar-hi una puntada de peu...
Així que prudència, no abandonar el camí, evitar zones boscoses i arrossars, i sobretot no confiar-se.
Mes informació a: Cambodian Mine Action Centre, LandMines in Cambodia, MAG, UNDP in Cambodia, Akira's Landmine Museum, Roots Of Peace, LandMine Monitor, Mine Action
Hotels A les zones rurals, on l’oferta és escassa, solen ser negocis familiars que cobren uns 5$ per habitació doble amb bany i ventilador/aa, i que solen disposar de restaurant i servei de motocicleta. Phnom Penh i Siem Reap a causa de la seva gran afluència de turisme disposa de mes àmplia varietat. El rang oscil·la entre els 2$ i els mes de 300$ del Grand Hotel d’Angkor en Siem Reap.
Mercado Mercado Huevo cocido con pato embrionado Ranas rellenas fritas Fritura de grillos y arañas
Menjar El menjar és del mateix estil que a Tailàndia però menys especiat. Fruites fresques, cúrries, arrossos, tallarines i especialment sopes. Sopes de peix, porc amb gingebre, gambes... Arròs fregit amb porc, pollastre o be. El peix, sempre fresc, normalment ho trobareu fregit o embolicat en fulles d’espinac o enciam dintre de la sopa. Fruites fresques com bananes, pinyes, cocos (per a beure), durans, mànecs, lychees o rambutan. Desdejuni pot ser arròs amb porc o peix, o si no la típica sopa xinesa de fideus amb verdures. Les amanides res tenen a veure amb les europees, la mes estranya combinació de verdures i carn sense amanir, mongetes verdes crues, pastanagues...
Cafè sol o amb llet condensada, molt dolça. Fanta, Coca-cola... tot tipus de refrescs. La cervesa nacional és Angkor (molt bona) , encara que també es pot aconseguir Heineken, Tiger (Singapur), San Miguel (Filipines), Carlsberg... Sol trobar-se en llauna, en ampolla acostuma a ser de 650 cl.
La millor formar de conèixer la cuina cambodjana és a les parades de carrer i mercats, i provar un poc de cada plat abans de decidir-te.
Transports Fora de les rutes comercials, Siem Reap Phnom Penh Sihanoulville Sisophon que estan en bon estat, i hi ha servei de confortables autobusos amb aire condicionat majoritàriament usats per turistes, la resta són carreteres sense manteniment des de l’arribada dels khmer rouge en 1975. En el camí als Killing Fields des de Phnom Penh que vaig recórrer després d’haver estat tota la nit plovent, havia tolls on l’aigua m’arribava gairebé fins als genolls. Es triga tres hores de Sisophon a Battambang, 65km, sense comentaris sobre l’estat de la carretera. Les bones notícies és que fa cinc anys encara estaven pitjor i que a poc a poc, dintre de les seves possibilitats, la situació aquesta millorant.
Mitjans de transport. Són diversos, còmodes busos amb a/a per a turistes, furgonetes i pick-ps que faran reconsiderar el teu concepte de "abarrotat", quan creus que no entra ningú mes faran alguna paradeta per a recollir a tres o quatre mes, jajaja increïble.. El preu vària segons vulguis seure’t còmodament en cabina amb el conductor o anar en el remolc dempeus amb trenta persones mes, algunes de les quals fins i tot porten cascos de moto. Llogar una motocicleta per a anar de paquet costa 7$ diaris, és un mitjà de transport molt estès, conduïdes per joves bons coneixedors de la zona, s’adapten perfectament a les sotragades carreteres i a qualsevol recorregut que els hi proposem. Dintre de les ciutats funcionen com mototaxis per a trajecte curts. També existeixen petits remolcs individuals llençats per bicicletes, ambdós a partir de 1000 rials.
Vaixell. Existeixen 1900 km d’aigües navegables, recorregudes per barcasses, en la majoria dels casos, amb mes passatge de l’aconsellable. Hi ha dos tipus de bitllets: interior, en cabina, i exterior, directament assegut sobre el sostre de l’embarcació. Aquest ultimo és mes barat i per descomptat ofereix millors vistes, però cal tenir en compte l’estat en que quedarà el nostre cos després de tres o quatre hores sota un sol de mes trenta graus en un aiguamoll ple de mosquits. Malgrat tot sol ser una bona opció a les dolentes carreteres.