Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

SUD-EST ASIATIC

Luang Phabang

Atardecer en el rio Nam KhanDominada pel temple Wat Chom construït sobre la muntanya sagrada de Phousi, Luang Phabang esta situada en una franja de terra banyada per tres dels seus costats pel riu Mekong i el seu afluent el Nam Khan. Cases de dues plantes, una pol·lució inexistent, asfaltats només els tres carrers principals on es troben la majoria dels 32 temples de la ciutat, LP és una afable ciutat de 16000 habitants sense cotxes o camions. És una ciutat ancorada en el temps amb personalitat pròpia, senzilles cases de fusta, botigues sense aparatosos aparadors, partits de kataw a Manthatoulat Rd, monjos passejant protegits del sol amb paraigües negres, tot dintre d’una desenfadada pau i harmonia només trencada a l’hora punta quan la ciutat es veu inundada de bicicletes a la sortida dels col·legis. Sens dubte una de les ciutats mes boniques del món.
Tribal Market Tribal Market. Mercat nocturn organitzat a la cantonada de Setthathilat i Xiang Thong Rd. Fins a mig centenar de llocs de fruites, carn, peix, pasta... tot el necessari per a omplir el rebost o fer un bon sopar a preus ridículs. En acabat el sopar, surt a estirar les cames mentre fas una ullada a mes d’un centenar de parades de carrer de robes diverses, borses hmong, amulets, pipes d’opi, palillos, objectes diversos tallats a mà ,vaig veure uns escacs amb peces fetes d’ossos de bufal d’aigua representat camperols i personatges de la mitologia laoita per 60 $, que encara avui em penedeixo de no haver-me’l comprat... de tot i a més amb l’al·licient del regateig. El millor de la ciutat, imperdonable no passar cada nit.
Escenas del Rayana en Wat Xiang Thong Xiang Thong Rd. És el centre vertebral del barri antic, als seus costats es situen el Palau Reial, el Mont Phou Si, el magnífic Wat Xiang Thong i fins a una dotzena mes de temples, o l’Hotel Vila Santi, antiga residència de la princesa Manilai. A més tot el barri antic esta envoltat de un encant especial, monjos lluint paraigües sota el sol abrasador, parades de carrer amb sucs i fruites, restaurants de tot tipus, i flanquejat pels rius Nam Khan i Mekong. Al costat del Palau Reial es troba Wat Mai, un monestir de finals del segle XVIII on van residir els francesos durant l’ocupació convidats pel propi abat. Després d’ell, amagat en una carreró, esta Wat Pa Phai un curiós monestir la façana del qual esta adornada amb serps de diversos caps i galls dindis reals. Al costat d’ell es troba una bonica mansió d’estil "francès indonesi". Mes endavant es troben Wat Saen, que exhibeix dos llargs embarcacions tipus canoa usats a la carrera anual amb la qual es celebra la fi de la temporada de pluges; i Wat Sop, que us rebrà amb el gran Buda desde l’exterior.

Palau Reial
. Alberga actualment un museu que exhibeix útils quotidians de l’extingida monarquia laoita.
Wat Saen Mont Phou Si. (Entrada 8000 kips). És el pujol sagrat, el centre geogràfic i espiritual de la ciutat. Es pot coronar des de tres accessos diferents, en el camí dels quals trobem monestirs menors, imatges de Buda, i fins i tot una "Petjada de Buda" on llançar monedes a la recerca de bona sort, abans d’arribar al cim i admirar el cim en espiral daurat del That Chomsi.
Wat That. Al sud del Mont Phou Si, al costat de gran quantitat d’hotels, s’accedeix a ell per unes escales vigilades per unes enormes serps de set caps. Sota una bonica stupa es troben les cendres dels prínceps Phetsarath i Souvanna Phouma.
Wat Xiang Thong Wat Xiang Thong. (Entrada 5000 kips). És un complex format per mes d’una dotzena d’edificis, situat al final de la petita península que forma el barri antic. En un ambient relaxat i agradable, i amb una extensa comunitat de monjos, al entrar a mà esquerra hi ha un petit jardí i tres stupas. Al capdavant, del temple el primer que crida l’atenció és la seva teulada d’àmplies ales, que segons els locals repre- senta una gallina protegint els seus poyuelos. L’exterior i interior estan decorats amb murals del Rama- yana, escenes de la vida de Buda i de càstigs en els diferents nivells de l’infern budista. Darrere del
Budas en Wat Xiang Thong temple, envoltades per quatre stupes, tres petites capelles alberguen diferents Budes, entre ells un Buda reclinat de bronze del segle XVI. A l’altre costat un edifici alberga la majestuosa Carrossa Funerària usada per a dur les restes mortals del Rei Sisavang Vong a la cerimònia crematòria, i que en tres diferents urnes, posseeix les seves cendres, les de la seva mare i el seu pare. Envolten la carrossa relíquies religioses, diversos budes vells i danyats, i una col·lecció de curioses marionetes reals. Destacar també les finestres llaurades amb escenes del Ramayana.
Pak Ou Caves Coves Pak Ou. (Entrada 8000 kips). A una hora de viatge amb barca, 25 km riu amunt, es troben les coves Tham Ting i Tham Phoum, reposant en un penya-segat al marge del Mekong. Centenars de Budes danyats, vells, mutilats o simplement no aptes per al culte, reposen en el seu interior. Una vegada a l’any durant la celebració de l’Any Nou Laoita les gents del voltants els netegen per a guanyar mèrits. Des de Luang Prabang poden contractar-se excursions (10$) que inclouen, a més de la visita a les coves, una visita al poblat de Ban Xang Khong, on es teixeixen bellíssimes peces de seda; una parada a Ban Xang Hai millor coneguda com Whisky Village, un poblat enterament dedicat a destil·lar arròs per fabricar whisky que posteriorment venen en ampolles de cristall emplenades amb escorpins, serps i altres animals; i a la tarda visitar la Cascada Kuang Si.

Cascades Kuang Si
. (Entrada 15000 kips). A una hora en furgoneta es troba aquesta zona de picnic i oci, que inclou diverses piscines naturals, una petita àrea de trekking i una esquerda de 60 metres d’altura. Hi ha restaurants, bars i fins i tot un hotel.
Rattana Guesthouse  Hotel  Rattana Guesthouse. Kok Sack St. e-mail tisouk@yahoo.com. 5$. Al costat del Wat That. Una casa de dues plantes amb un ala de nova construcció. Habitació doble, bany interior, aigua calenta i ventilador. Tot molt net i molt amables. Disposa també de servei de Jumbo-Taxi. Molt recomanable.
 Hotel  Suan Keo 2. Kok Sack St. El paradís dels motxillers. Habitacions des de 2$ la doble, amb facilitats compartides. Terrassa agradable i bon ambient.
Speed Boats  Avió  L’aeroport esta a 2km de la ciutat, hi ha banc i oficina d’immigració on treure’s el visat. 5000 kips fins al centre.

 Bus  Dues estacions principals. A l’estació Sud arriben autobusos de Vientiane i Vang Viang (50000 kips, 6 hores); un tuk-tuk al centre costa 5000 kips. Des del’estació del Nord surten autobusos cap a Oudomxai (35000 kips, 5 hores) i les províncies del nord. Un tuk-tuk al centre costa 10000 kips.

 Preus
  Bus VIP a Louang Namtha 50000 k Spring rolls + lemonade 10000 k
  Fruit salad + yogurt 12000 k Café laoita 3000 k

Bnag Xan Hai, Whiskey Village Kataw en Manthatoulat Rd Vistas desde Phou Si Recinto de Wat Xiang Thong Villa Santi