Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

SUD-EST ASIATIC

Phnom Penh

passeig al costat del riu Phnom Penh és una ciutat d’extrems, les cinc mil teules de plata de la Pagoda del Palau Real es barregen amb indigents mutilats per les mines antipersones, l’explotació sexual del carrer 273, el passat esplèndid de l’Era Angkoriana o el fosc passat del Museu Tuol Sleng. A mit camí entre Vientiane i Bang- kok, PP és encara una capital on es pot gaudir de la vida dels seus carrers, mercats i pagodes, parlar amb les seves gents, i aprofitar les oportunitats d’una gran ciutat. Existeixen dos centres: Psar Thmei, mercat central i parada-termini d’autobusos de llarg recorregut; i el Palacio Real, eix politic-administra-
tiu al costat del riu. Una horda de taxistes, motoristes o conductors de bicitaxis us assaltaran només posar un peu a terra (Phnom penh manca d’autobusos públics), representants d’hotels i fins i tot "serveis femenins" sovint mes joves del decentment correcte. El complex emmurallat del Palau Real, i Wat Phnom són l’escassa oferta monumental de la ciutat. De visita imprescindible és Tsar Toul Tum Poung, el Mercat Rus, el mercat amb millor relació preu / oferta: artesania, roba, ferreteria, cd’s i llibres pirates de tot tipus (fotocòpies completes de Lonely Planet de tot el món per 3$), menjar... de tot...
Camps de la Mort Museu Tuol Sleng. (Entrada 2$, guía 4$) Al 1975 l’institut Tuol Svay Prey va ser reconvertit en la presó de seguretat S-21, el major centre de detenció i tortura dels khmer rouge. Solament 7 dels 17.000 detinguts que van entrar van sortir amb vida. El centre es dividia en quatre edificis, on els presoners eren situats en funció de la seva graduació, posició social o estat de l’interrogatori. Fotografiats a l’entrar per a l’arxiu, i fins i tot alguns abans i després de les tortures, centenars de fotografies s’exhibeixen al públic, entre elles nombroses de nens menors de cinc anys. Dues vegades al dia, 10:00 i 15:00, és projectat un documental sobre aquesta fosca part de la història cambodjana.
Wat Ounalom Camps de la Mort. (Entrada 2$) La majoria dels presoners del S-21 eren enviats al camp de Choueng Ek per a ser executats. Mes de 40 fosses donen testimoniatge d’això, així com les 8000 calaveres que configuren un imponent monument en record de les víctimes. Per 5$ es pot llogar una moto per a anar a ambdós llocs el mateix matí.
Wat Ounalom. A escassos metres del riu i el Palau Real, es troba aquest temple, seu central del Patriarcat Budista Cambodja. No deixaria de ser un mes de tants, de no ser per la stupa que es troba en la part de darrere que conté un "pèl de les celles de Buda". Guardat sota clau, per un dòlar us obriran la porta a tan fantàstic tresor.
Wat Phnom Wat Phnom (Entrada 1$). És el temple mes popular de la ciutat, a més de qui li dóna el nom. Erigit al 1373 per a guardar els quatre budes dipositats aquí per les aigües del Mekong i recollits per una dona cridada Penh. S’accedeix a ell per unes escales protegides per lleons i nagas (serps mitològiques), després d’haver deixat endarrere un bonic parc de stupes, micos, venedors de tot tipus i fins i tot un enorme rellotge floral.
Palau Real Palau Reial i la Pagoda Platejada. (Entrada 3$, entrar amb la càmera de fotos són 2$ extra, encara que no es poden fer fotos a l’interior dels edificis ). Construïda sobre l’antiga ciutadella de Banteay Kev al 1813, el recinte conté diversos edificis: Khemarin, la residència oficial del rei; el petit teatre Chan Chhaya; l’Habitació del Tron usada per a coronació de reis o l’espectacular Pagoda de Plata. Deu el seu nom a les 5000 teules de plata d’un quilo cadascuna que cobreixen la cúpula, inclou també una estàtua de Budha en grandària natural de 75kg, adornada amb gemes i diamants. Els murs que tanquen el complex estan adornats amb escenes de la versió khmer del Ramayana.

Bright Lotus Guesthouse (al fondo)  Hotel  The Last Home Guesthouse. A prop de Wat Phnom. Probablement el lloc mes barat de la ciutat. Ple de motxillers, posseeix llibreria d’intercanvi. El lloc és una mica brut i depriment. Restaurant agradable. Habitació amb llit gran, bany compartit, ventilador i TV 3$.
 Hotel  Bright Lotus Guesthouse. e-mail sammy_lotus@hotmail.com. 12$ / 15$ habitació individual / doble, amb bany i dutxa, TV, ventilador i aire condicionat. Enfront del Museum Palace. Molt net. Servei agradable. Molt bon restaurant. Bugaderia 500 rials per peça.
 Hotel  The Boddi Tree. A un minut del Tuol Sleng Museum, queda una mica allunyat del centre, però l’ambient és agradable i net. Disposa d’un excel·lent restaurant. 12$ habitació doble.

Bici Taxi  Avió  L’aeroport Internacional de Pochetong es troba a uns 7km del centre, i només existeixen connexions amb països de la zona, Tailàndia (Thai Airways, Bangkok Airways), Singapur (Silk Air), Vietnam (Vietnam Airlines), Laos (Lao Aviation), Malaisia (Malaysia Airlines), Hong Kong (Dragonair), Xina (China Southern Airlines, Shangai Airlines) i Taiwan (EVA Air, Mandalay Airlines).
 Barco El mes popular és cap a Siem Reap (25$, 5 hores) pujant el llac Tonlé. Encara que també els hi ha cap a Kompong Cham, Kratie i Stung Treng en el riu Mekong.
Estació Central  Bus  Des de Phnom Penh es pot arribar amb autobús a pràcticament qualsevol part del país, així com Bangkok i Hoi Chi Minh (Saigon). Capitol Tour, GST i Ho Wah Getting disposen de còmodes autobusos amb aire condicionat.
 tren  Surten trens cap a Battambang al nord i Sihanoukvile al sud. És un mitjà de transport mes romàntic que practic, per que a pesar del seu baix preu (fins i tot sent el triple per a estrangers) la seva velocitat deixa molt a desitjar, una mitjana de 20 km/h.

Sugerencia Donacions de Sang. Tenint en compte que no podràs donar sang a Espanya durant un any per haver viatjat a un país amb paludisme, aprofita per a fer-lo al Centre Nacional de Transfusions situat al carrer Norodom, a mitj camí entre Psar Thmei i Wat Phnom, on a més d’una calorosa acollida i tractar-te com a un rei, et regalaran una bonica samarreta.

Preus
  Fruit Salad + iogurt (Hotel) 2,5 $   Connexió Internet 1500 rials
  Chicken Rice (Hotel) 3 $   Vedella amb arros (Restaurant) 2 $
  Fruit Shake (Hotel) 0,80 $   Suc de melo (Restaurant) 1,2 $
  Pasta vegetariana (Hotel) 2 $   Noodles + beguda (al carrer) 1 $
  Tases aeroport 20 $   Moto Aeroport 2$

Museo Tueol Sleng Sala de tortura para oficiales de alto rango, S-21 Wat Phnom Russian Market Gasolinera para motocicletas