Altres viatges   |   Utilitats
Inici     Contacte     Espanyol
Capçelera

SUD-EST ASIATIC

Siem Reap

Siem Reap és la porta als Temples de Angkor. La ciutat conserva encara part del seu encant, algunes cases d’estil colonial francès, el riu que la travessa o un petit mercat nocturn; però d’altra banda estan els hotels de cinc estrelles, els restaurants de cuina internacional o els autobusos amb aire condicionat, productes del turisme massiu. Aquest és el seu únic defecte, és mes turístic que el “Museu del Prado”. Però quan un arriba a Siem Reap és amb la intenció de veure temples, i la ciutat és només la base des d’on accedir a tanta meravella. IMPRESCINDIBLE.
Ta Prohm La ciutat en si té poc que veure. Wat Bo, un temple del segle XIX que conté una col·lecció de pintures representant la vida de Buda; Wat Dam Nak, l'antic palau del rei Sisowath i actual Centre d’Estudis Khmer; o els Lotus Gardens on es troba Prasat Preah Ang Charm enfront del Grand Hotel Angkor, el mes luxós de la ciutat.

Temples de Angkor Wat. (20$/40$/60$ pase de uno/tres/seis días). Mes de 100 temples construïts entre els segles IX i XIV, van ser el centre administratiu i religiós de l’antic Regne Khmer de Cambotja. Quant temps cal dedicar-li? La majoria dels viatgers que he conegut coincideixen a comprar la passada de tres dies, jo solament li vaig dedicar un dia, però ara us dic que tornaré per a passar una setmana completa, hi ha pocs llocs com aquest en el món. Us conto el que vaig veure en un dia:
Angkor Thom Angkor Thom. Abasta un total de 10 km². Construït pel rei Jayavarman VII al segle XII, oferia protecció a un milió de persones, en una època que a Londres solament habitaven 50.000. Esta protegit per un mur i una fossa, on en el seu moment habitaven cocodrils (una vegada mes el mite de Meru i els oceans). Té cinc portes protegides cadascuna d’elles per 54 déus i 54 dimonis, una d’elles va ser usada al rodatge de Tomb Raider.
Numeracio Bayon.És el temple mes vist després de Angkor Wat. Situat al centre del recinte que comprèn Angkor Thom, esta estructurat en tres nivells, els dos primers decorats amb baix relleus donen pas a l’ultimo d’ells, circular, i que conté 54 torres decorades amb una freda cara somrient en cadascun dels seus quatre costats.
Numeracio Baphuon. Situat a 200 mts del Bayon, és una representació piramidal del Mt Meru. El temple duu en restauració els últims 10 anys, el sostre s’ha enfonsat i els fonaments deuen ser apuntalats. Apropar-se pel camí de pedra elevat que duu fins a ell encara ens dóna una idea de la seva passada majestuositat.
Numeracio Royal Enclosure & Phimenakas. Anteriorment els lavabos reals, són ara poc mes que una tolla on es banyen els nens locals.
Numeracio Terrassa dels Elefants. Fantàstic mur de 350 metres de llarg usat pel rei per a presidir les cerimònies publiques.
Angkor Wat Angkor Wat. És el mes gran i impressionant temple de la zona, i es creu que l’estructura religiosa mes gran del món. Ideat com la tomba de Suryavarman II, esta ple de simbolismes. El llarg passadís d’accés al temple és un viatge fins al principi de la creació de l’univers, que és el que representa el temple “L’Univers en miniatura”. Al centre es situa el Mont Meru, envoltat de continents (les torres) i els oceans (la fossa); i en la torre central es troba l’ascensió al cel, cada graó és mes empinat que l’anterior fins a fer-se francament perillós. Ningú va dir que l’ascensió als cels seria fàcil.
Ta Prohm. És un dels pocs temples de la zona, àdhuc avui, devorat literalment per la selva, arrels d’arbres centenaris empresonen els seus murs, murs envaïts de liquen, molsa, plantes enfiladisses, arbustos que bloquegen passadissos o grans blocs de pedra que han cedit davant la força de la naturalesa. Imprescindible.
Banteay Srei Banteay Srei. Situat a 16 km de Angkor Wat i 36 km de Siem Reap, és un temple hindú de finals del segle X dedicat a Shiva. Considerat la joia de la corona de l’art Angkoria, diuen que posseeix algunes de les escultures en pedra mes fantàstiques del món, llindes representant escenes del Ramayana, o estàtues de dones amb faldilles tradicionals que porten flors de loto en les mans. Accessible amb un agradable passeig de poc menys d’una hora entre arrossars, búfals d’aigua i cabanyes...
Preah Neak Pean Preah Neak Pean. Construït per Jayavarman VII en el segle XII, consisteix en una enorme piscina quadrada, usada per a rituals de purificació, envoltada de quatre mes petites. Al centre hi ha una illa circular protegida per dues serps (nagas) amb les cues entrellaçades.
Ta Som. Situat al costat de Preah Neak Pean, seria altre temple mes del segle XII construït per Jayavarman VII, si no fora per l’enorme arbre que ha envaït completament la porta est. Una foto que justifica el viatge.
Monjos a Angkor Wat Hotel  Popular Guesthouse. Al costat del riu i amb bon ambient motxiller. habitació doble amb bany i dutxa, tovalloles, suficientment net. 5$. Restaurant en el terrat, amanides, pasta, cuina khemer i gran varietat de cerveses. e-mail chom@camnet.com.kh

 Avió Aeroport internacional (PNH) amb vols des de Tailàndia (Bangkok Airways), Laos (Lao Aviation), Vietnam (Vietnam Airlines) i Singapour (Silk Air). Existeix un lloc d’immigració on treure el visat. A 1$ amb moto del centre de la ciutat.
 Bus  La carretera a Tailàndia (11$, 5 hores) via Sisophon (4$, 3 hores) esta en bastant mal estat encara que asfaltada en la seva totalitat. A Phnom Penh 4$.
 Barco Existeix un ferry diari a Phnom Penh (25$, 5 hores ) i altre a Battambang (11$, 3 hores), el moll es troba a 11 km de la ciutat i el preu del bitllet sol incloure el trasllat.

Preus
  Moto des d'aeroport 1$   Lata San Miguel (cervesa filipina) 1,4 $
  Aigua 500 r 2000 r   Llibre"First they killed my father" 4$
  Pota pollastre (mercat) 1500 r   3 pulseras handmade 1 $
  Pad Thai (mercat) 1000 r   Esmorzar 2000 r
  1h Internet 1 $   Bus Sisophon 4 $
  Bogaderia (per peça) 500 r   Pick Up Sisophon Battambang 6000 r (interior)
  Ferry a Battambang 13 $   Llibre"Brother Number One" 3,5 $